Patron grejači

Patron grejači su namenjeni za zagrevanje mašina i alata na mestima gde je neophodno koristiti grejače malih dimenzija. Dele se na dve celine niskoučinske i visokoučinske patron grejače.

Patron niskoučinski grejač

Niskoučinski patron grejači se koriste na mestima gde radna temperatura ne prelazi 300°C i gde površinsko opterećenje grejača ne prelazi 5 W/cm².

Nosač grejnog elementa je keramički nosač napravljen od kordijerita (2MgO 2AI2O3 5SiO2) koji je otporan na visoke temperature.

Grejna spirala je od AICr ili NiCr legure u obliku žice proizvođača KANTHAL, RESCAL ili THYSSENKRUPP VDM.

Zaštitna cev je od inox legure i najčešće se koristi kvalitet cevi u paritetu 304 ili 321 po ASI-ju, ali i po drugim zahtevima kupca. 

Standardne dimenzije su u prečnicima:

Ø 6,0
Ø 8,0
Ø 10
Ø 12
Ø 14
Ø 16
raznih dužina, po zahtevu kupca

Odlikuje ih niska cena i kratak rok isporuke.

Opšte karakteristike patron niskoučinskih grejača

Patron visokoučinski grejač

Visokoučinski patron grejači se koriste na mestima gde je radna temperatura veća od 300°C i gde ne postoji mogućnost postavljanja većeg broja grejača.

Nosač grejača je od MgO keramike otporan na visoke temperature.

Grejna spirala je od NiCr 8020 legure u obliku žice proizvođača KANTHAL, RESCAL ili THYSSENKRUPP VDM.

U daljem tekstu predstavljamo neke od opštih karakteristika ove vrste grejača.

Opšte karakteristike patron visokoučinskih grejača

Tehničke preporuke:

Prilikom projektovanja osnovno pravilo je rasporediti potrebnu snagu na najveći mogući broj grejača da bi se smanjilo površinsko opterećenje (W/cm²) svakog grejača posebno. Preporučuje se da se pre ubacivanja grejača u rupu, odnosno otvor, u isti ubaci pasta za popunjavanje zazora između grejača i rupe, odnosno otvora, čime se omogućuje lakši prenos toplote, a smanjuje se temperatura na površini grejača i samim tim se produžava njegov radni vek i ujedno smanjuje količina utrošene električne energije. Ukoliko se krajevi grejača nalaze u sredini u kojoj je konstantna temperatura iznad 250°C, onda je potrebno sledeće:
koristiti fleksibilne provodnike od nikl legure sa izolacijom od staklenih vlakana ili keramičkih perli
povećati “hladnu zonu“ grejača tako da krajevi budu udaljeni iz zone grejanja
Izbegavati korišćenje raznih lepljivih traka, zaptivnih masa i slično u blizini glave grejača, jer postoji opasnost od ulaska istih u glavu i izazivanja kratkog spoja. Ukoliko je neophodno, koristiti zaptivače na bazi silikona otpornih na visoke temperature. Prilikom rada grejača na višim temperaturama, poželjno je da grejni elementi budu termički izolovani, a pozitivni efekti su sledeći:
potrošnja energije je smanjena do 40%
potrebna snaga grejača je manja, a samim tim i grejači imaju duži vek trajanja
postizanje zadate temperature je brže
Temperaturne sonde, odnosno termoparove postavljati na 10 mm od grejača i ako je to moguće u središnjem delu grejnog elementa. Ovo upozorenje je veoma važno posebno ako se koriste grejači sa velikim površinskim opterećenjem. Ukoliko je moguće, koristiti mikroprocesorske termoregulatore sa PID regulacijom jer će to u dobroj meri povećati radni vek grejača. Prilikom zamene grejača može doći do sledećeg problema: Usled dužeg rada grejača na visokim temperaturama pasta koja je korišćena za popunjavanje zazora može oksidirati pa će vađenje neispravnog grejača ići teško. Tom prilikom treba koristiti čelični izbijač ili čekić, ukoliko je to moguće, ako ne, onda treba izbušiti grejač burgijom manjom za 0,2 – 0,3 mm od prečnika grejača da se ne bi oštetilo ležište grejača. Grejači proizvedeni u GREJAČ PLUS DOO, ukoliko se koriste na način preporučen od strane proizvođača, obezbeđuju maksimalan učinak uz dug radni vek. Savetujemo da se u slučaju bilo kakvih nejasnoća obratite proizvođaču.

Odstupanja u prečniku

Odstupanja dužine grejača:

za dužine do 100 mm - ± 2 mm
za dužine preko 100 mm - ± 2% dužine grejača
Odstupanja snage grejača (W): - 10% / + 5%
Odstupanje otpornosti grejača (Ω): - 5% / +10%

Odstupanje – zakrivljenost grejača:

za dužine do 100 mm - 0,1 mm
za dužine od 100 mm do 300 mm – 0,2 mm
za dužine preko 300 mm – zakrivljenost = L²/250 000 (L=dužina grejača u mm)

Izračunavanje površinskog opterećenja (W/Cm²):

W/Cm² = P  / Ø grejača (Cm) x π x L grejača (Cm)

P – snaga grejača ( W )
Ø – prečnik grejača (Cm)
L – dužina grejača (Cm)
π – 3,14 (Ludolfov broj)

Grejanje tečnosti

Zbog kompaktne konstrukcije i dozvoljenog velikog površinskog opterećenja ovakvi grejači su odlično rešenje za zagrevanje tečnosti. Prilikom postavljanja grejača, isti postaviti dalje od zidova rezervoara radi lakšeg protoka tečnosti , a tim i lakšeg prevođenja temperature sa grejača na tečnost. Grejač uvek mora biti uronjen 20 mm u tečnost. Izbegavati suviše česta uključivanja odnosno isključivanja (ON/OFF). Preporuka je koristiti mikroprocesorski termoregulator. Uveriti se da u rezervoaru nema rđe, peska i drugih nečistoća koje bi oštetile zaštitnu cev grejača. Ukoliko postoji opasnost od prelivanja tečnosti ili u radnom okruženju postoje vlaga ili para, preporučljivo je koristiti grejače sa zaštitom na glavi. U datoj tabeli su prikazana preporučljiva površinska opterećenja grejača (W/Cm²) za određene tečnosti i njihove radne temperature. Manja odstupanja su dozvoljena, ali to utiče na radni vek grejača.

Grejanje metala

 U datoj tabeli su prikazane tolerancijske mere (u  mm) između grejača i rupe odnosno otvora, za zadate temperature i maksimalno dozvoljeno površinsko opterćenje (W/Cm²) grejača.

Za optimalan rad, duži radni vek grejača i uštedu energije, rupe odnosno otvore, bušiti u toleranciji H7

Izrada patron grejača  je po zahtevu tj. crtežu kupca i postoji veliki izbor oblika, dimenzija, kao i izbor priključaka, a mi smo u šablonima za poručivanje pojasnih grejača postavili neke od standardnih.

Grejač plus D.O.O izrađuje električne grejače po zahtevu kupca